لوله گالوانیزه
لولههایی که در سیستم آبرسانی منازل به کار میرود، با نام لولههای گالوانیزه شناخته میشوند. قطر این لوله بین ۵ تا ۸ اینچ است که برای تبدیل قطر میتوان از اتصالات استفاده کرد. گالوانیزه در برابر حرارت همچون حرارت جوشکاری، گاز اکسید تولید میکند. به همین خاطر است که برای اتصالات جوشکاری از آن استفاده نمیشود. لولههای گالوانیزه در دو دسته فولادی و آهنی ساخته میشود که فولادی سبکتر و براقتر از نوع آهنی است. در گالوانیزه کردن لولههای فولادی از پیل گالوانیک استفاده میکنند. گالوانیزه از جنس فولاد نرم است که ورقه فولاد را با فشار داخل قالب قرار داده و درز آن را جوش میدهند. سپس برای اینکه قالب فولاد در برابر اسید و زنگ زدگی مقاوم شود، آن را روی اندود یا همان گالوانیزه میکنند. به همین خاطر اغلب خاکستری تیره هستند و از رنگ تیره آن شناخته میشوند. لولههای آهنی گالوانیزه نیز از جنس آهن سفید است که آن را در فلز مذاب فرو میبرند. البته هر دو نوع را احتمالا در بازار با عنوان لوله آهنی سفید خواهید یافت.
لوله چدن
این لوله که در سیستم فاضلاب به کار میرود، به دو دسته سر تخت و سرتوپی تقسیم میشود که با یکسری بستهای مخصوص طول آن را تعیین میکنند. لوله چدن سر توپی به دو شکل یک سر توپی و دو سر توپی است که اتصال آن با سرب و کنف انجام میشود. سپس داخل طوقه سرب مذاب میریزند. پس از سرد شدن سرب آن را با وسایل و چکش مخصوص میکوبند و شکل میدهند.
لوله پلاستیکی (پلیمر)
این لولهها با توجه به مزایایی که دارند از جمله خواص ویژه شیمیایی و فیزیکی، مقاومت بالاتر، نصب و جابه جایی راحت و هزینه کمتر، برای سیستم آبرسانی و فاضلاب مورد استقبال قرار گرفته است. البته در برخی از انواع آن صرفا در لوله آبرسانی آب سرد استفاده میشود.چون در حرارت بالا ممکن است کیفیت خود را از دست بدهند. این لولهها تنوع بالایی دارند که به ۴ دسته معمول تقسیم میشوند:
- لوله پلی اتیلن: از مقاومترین انواع لوله های پلیمری، لولههای پلی اتیلن است که در برابر خوردگی، پوسیدگی و اشعه ماورای بنفش مقاوم هستند و علاوه بر سبکی، انعطافپذیری بالا دارند.
- لوله پی وی سی: اگرچه لولههای پی وی سی تقریبا شکننده بوده و در برابر حرارت، استحکام خود را از دست میدهند اما به علت سبکی، اتصال سریع، عدم نیاز به رنگ کاری و مقاومت شیمیایی بالا در سیستم فاضلاب به عنوان لوله تخلیه اصلی فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد.
- لوله پلی پروپیلن: در آبرسانی سسیستمهای کوچک از لولههای سبز و سفید پلیپروپلین استفاده میکنند. این نوع لوله مقاومت بالایی نسبت به سایر انواع لولههای پلیمری دارد به همین خاطر در هر دو سیستم آبرسانی گرم و سرد مورد استفاده قرار میگیرد. اما به علت حساسیت نسبت به نور خورشید و اشعه ماورای بنفش، در صورتی که در مقابل این نورها قرار بگیرد، دچار شکنندگی میشود.
- لوله پلی بوتیلن: این لوله در ساخت و سازهای جدید چندان مرسوم نیست و یا اغلب در ترکیب با مس استفاده میشود. از جمله ویژگی این لوله میتوان به مقاومت نسبت به سایش و خوردگی، نارسانای حرارت و الکتریسیته و انعطاف پذیری اشاره کرد. البته به علت مقاومت کم در برابر سرما و دمای بالا و همچنین قابلیت اشتعال، چندان مورد استفاده قرار نمیگیرد.